Home > Toerisme Wetteren

De Scheldelandse gidsen werken nauw samen met Toerisme Wetteren. We verzorgen mee het toeristische aanbod van de Gemeente Wetteren. Hierbij een greep uit het zeer diverse aanbod.

Info en reservatie via de Scheldelandse Gidsen of via Toerisme Wetteren


Culinair op stap met de Rechtvaardige Rechters

Kuierend langs de Wetterse monumenten vertelt de gids het verhaal van de diefstal en van Arsène Goedertier.

Op verschillende momenten stapt de groep een gezellige Wetterse horecazaak binnen om te smullen van een gerecht van het Rechtvaardige Rechtersmenu. We starten met een haringslaatje met lamsoortjes, degusteren het Lam Godsstoofpotje, en savoureren  Wetterse vlaaien, goedgekeurd door de Rechtvaardige Rechters.

Op het einde van deze lekkere wandeling heb je dus gesmuld van het volledige menu én ga je misschien zelf op zoek naar dit verdwenen schilderij.


De bunkerwandeling: neem een duik in het verleden van WO I & WO II

NIEUW VANAF 1 JANUARI 2014 !!!

De regio Wetteren heeft een bewogen oorlogsgeschiedenis. De bunkers in de streek zijn er de stille getuigen van. Ga  mee met de gids langs slagvelden en oorlogsmonumenten van beide wereldoorlogen.  Kwatrecht en Melle zijn belangrijke plaatsen, want daar slaagden  Fransen en Belgen er in 1914 in de Duitse opmars te vertragen. Zo konden de Belgische troepen zich terugtrekken achter de IJzer. Jammer genoeg kreeg Kwatrecht het ook in mei 1940 zwaar te verduren. Stof genoeg voor een boeiende wandeling.


Duistere wandeling: duistere verhalen langs donkere paden

NIEUW VANAF 1 JANUARI 2014

Donkere bomen, smalle paden, de weerspiegeling van de maan in de Schelde … . Het ideale decor voor duistere verhalen over het Wetterse verleden.

Vertellers brengen verhalen en legenden terug tot leven. Lang vergeten verhalen over verborgen schatten bij de Schelde, over heksen en bultenaars en over de mysterieuze inwoners van Wetteren. Laat je onderdompelen in de duisternis en laat je meeslepen door de legenden.


Gent en Wetteren: op zoek naar de Rechtvaardige Rechters

Het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters vormt de rode draad doorheen deze boeiende dag in Gent én in Wetteren,  dat door de figuur van Arsène Goedertier een sterke historische band heeft met de diefstal van de Rechtvaardige Rechters.

De dag start in het STAM, het nieuwe museum in Gent, waar een afzonderlijke ruimte gewijd is  aan het Lam Gods en de diefstal van het paneel. Vervolgens bezoeken we de Gentse Sint-Baafskathedraal, waar de grote roof in 1935 plaats vond. ‘s Middags gaan we naar Wetteren om ook te genieten van de streekspecialiteit, een stoofpotje van lamsvlees en Lam Godsbier met champignons en seizoensgroenten. Dit streekgerecht werd goedgekeurd door een jury van Rechtvaardige Rechters. Een alternatief menu is eveneens mogelijk.

In de namiddag wandelen we door Wetteren langs de belangrijkste plaatsen in deze ophefmakende zaak. Wie weet komt er wel een belangrijk hoofdpersonage zijn verhaal vertellen…

We sluiten deze historische dag af met een bezoek aan het Posthotel, met heerlijke Wetterse vlaaien en koffie of thee. Het Posthotel is verkozen tot één van de mooiste café-interieurs van Vlaanderen.


Op zoek naar de Rechters in Wetteren, de enige zoektocht die echt naar het paneel leidt.

NIEUW  !!!

De Rechters zijn in Wetteren nooit ver weg. Tijd dus om zelf op zoek te gaan naar het echte paneel. Door opdrachten te voltooien en raadsels op te lossen komen we  stap voor stap dichter bij de schuilplaats. Niet alleen de hersencellen, maar ook de smaakpapillen mogen werken, bij het proeven van Wetterse vlaaien en Wetterse bieren. Het team dat als eerste het paneel vindt, verwerft eeuwige roem én het wereldberoemde schilderij

Dit is zonder meer de ideale teambuildingsactiviteit, voor jong en oud. Het testpubliek was laaiend enthousiast.


Op zoek naar de rechters in Wetteren

Op 11 mei 1935 zorgden gele affiches voor beroering in heel het land. Het paneel van de Rechtvaardige Rechters was gestolen en de dader was gekend. Vooral in Wetteren sloeg het nieuws in als een bom. De verdachte was Arsène Goedertier, nochtans een zeer respectabele Wetteraar.

Tot op heden is het paneel vermist en houdt de diefstal jong en oud in de ban. Meermaals leidde de zoektocht ook naar Wetteren, maar telkens zonder resultaat.

‘Op zoek naar de Rechters in Wetteren’ is een wandeling door Wetteren langs de belangrijke plaatsen in deze ophefmakende zaak. Elke locatie, elk monument, heeft wel een link met de diefstal. Boeiende verhalen komen terug boven water. Verrassende wendingen worden onthuld. Zal het mysterie eindelijk worden ontsluierd?

De diefstal van het paneel vormt de rode draad doorheen deze boeiende wandeling. Gids is meestal Rudy Pieters, auteur van ‘De wraak van het Lam Gods’. En misschien komt er wel een belangrijk hoofdpersonage zijn verhaal vertellen…


Busje komt zo …

Busrondleiding in het Wetterse

De gidsen van Wetteren hebben een zeer mooi bustraject uitgestippeld langs een vijftiental bezienswaardigheden. Er wordt gereden langs het domein Den Blakken, het Art Deco Sint-Jozef, het kasteel Vilain XIIII, de Sint-Gertrudiskerk en het gemeentehuis. Daarna gaat het richting Kalken en Laarne, met o.a. de Sint-Denijskerk Kalken, de begoniavelden, de Berlindekapel en het Kasteel van Laarne.  Na Laarne vertrekt de bus naar Wetteren-ten-Ede, met o.a. het Kasteel van Valois en de Cooppalfabriek. Deze bustour geeft een verfrissende kijk op de regio Wetteren.


Gezellig Genieten. In geuren, kleuren en smaken.

Wetteren is een van de belangrijkste centra voor sierteelt. De Wetterse rozen, planten en bomen hebben een uitstekende reputatie tot ver voorbij de landsgrenzen.

In het provinciale domein Den Blakken word je verrast door honderden geuren en kleuren. We nemen ook een kijkje in de Warandeduinen met hun eeuwenoude en unieke hakhoutstoven.

We verwennen ook de smaakpapillen met een uitmuntend middagmaal en een bezoek aan de ambachtelijke stokerij De Klok.  Maak ter plaatse kennis met de uitstekende jenever en advocaat en met een uitgebreid gamma aan delicatessen. Hier maakt men nog volgens grootmoeders recept lekkernijen, zoals advocaat, kriekjes op jenever, citroenjenever, ambachtelijke confituren, pralines, marsepein en honing. Na de smaakvolle degustatie wacht ook nog een mooie attentie.

We sluiten af met een bezoek aan een rozenkweker of een boomkweker, die met plezier beschrijft hoe een sierteeltbedrijf vandaag functioneert.


Fietsen langs de Floraliëntocht

Ruim 200 gespecialiseerde bedrijven in de regio Wetteren telen op meer dan 1.000 hectare ruim 2.000 verschillende sierteeltproducten : rozen, fruit- en bosbomen, coniferen, sierbomen, klimplanten, vaste- en heidegrondplanten en struiken.

Sinds mei 2010 verbindt de Floraliëntocht deze bedrijven langs het fietsknooppuntennetwerk. Fietsend door het groene en kleurrijke landschap beleeft men  intens de pracht van de sierteelt.

De gids vertelt met stijl en inhoud over de Wetterse sierteelt.  Daar is veel over te vertellen : het boeiende onstaan, de geschiedenis van de sierteelt, de rol van pionier Adolphe Papeleu, waarom Wetteren als locatie werd gekozen, enzovoort. De fietsers stappen ook af voor een bezoekje aan een modern sierteeltbedrijf.


Op bezoek bij de ‘hoveniers’ van nu in de mooiste sierteeltstreek van Vlaanderen

Tweehonderd jaar geleden waren de Floraliën een initiatief van hoveniers uit Gent en omgeving. Dit programma neemt je mee naar de hoveniers van vandaag: de sierteeltbedrijven, de plantenkwekers, de boomkwekers.

Ruim 200 gespecialiseerde bedrijven in eenzelfde aaneengesloten regio telen op ruim 1.000 hectare meer dan 2.000 verschillende sierteeltproducten: rozen, fruit- en bosbomen, coniferen, sierbomen, klimplanten, vaste- en heidegrondplanten en struiken.

Elf Wetterse sierteeltbedrijven  openen hun deuren voor het grote publiek. Onder begeleiding van de gids bezoek je twee bedrijven en krijg je zicht op de wereld achter de schermen. Hoe een sierteeltbedrijf werkt, welke soorten er gekweekt worden, welke technieken er nodig zijn. Je komt het allemaal te weten